Sidan innehåller annonslänkar
Damixa

DUSCHBLANDARE THERMIXA 100 DAMIXA

Visa prisuppgifter

Läs mer och köp

Jämför produkt DUSCHBLANDARE THERMIXA 100 DAMIXA online innan du handlar. Köp inför black friday, cyber monday eller på mellandagsrea med eventuell rabatt. Vi har samlat nödvändig information om produkten DUSCHBLANDARE THERMIXA 100 DAMIXA i kategorin Duschblandare här hos oss.

Kategori: Duschblandare
Artikelnummer: 6727947
Visa fler

Från kunskapsbanken

Damixa

Damixa är en dansk tillverkare av vattenkranar, även kallade blandare, för kök och badrum och duschar. Företaget har sitt säte i Odense. Damixa grundades 1932 i Odense och var ursprungligen en del av Smith & Co (SCO) gruppen som tillverkade så olika saker som motorcyklar, stekpannor och avstängningsventiler. 1966 träffade den dåvarande verkställande direktören för Damixa en tillverkare av engreppsblandare i New York. Han såg möjligheterna och Damixa blev därför den första europeiska tillverkaren att tillverka engreppsblandare för kök och badrum. Många av Damixas produkter har under de senaste åren vunnit internationella priser för sin design. Exempelvis Red dot design award för serierna Merkur, Arc, G-Type, Clover, Clover Easy samt 2014 för serien A-Pex. För serierna Arc och Illusion har Damixa vunnit If Product Design Award. I maj 2014 förvärvade Ostnor, med de välkända varumärkena Mora Armatur och FM Mattsson, Damixa, Danmarks ledande företag inom armaturer för kök, bad och dusch.

0

År 0 är ett årtal som enligt traditionell årtalsform inte existerar. År 1 e.Kr. enligt den Gregorianska kalendern följer direkt efter år 1 f.Kr.. Enligt ISO-standarden för datum- och tidsangivelser (ISO 8601) som även tillåter negativa årtal, finns dock år 0000 som motsvarar det år som traditionellt betecknas år 1 f.Kr, och år -1 betecknar år 2 f.Kr. Astronomer har länge använt detta sätt att räkna årtal på, så ISO-8601-åren kallas ibland astronomiska årtal; dock brukar astronomerna hoppa över de inledande nollorna och bara använda så många siffror som behövs. Ett förslag till kalenderreform som tillkommit av andra skäl är Holocen-eran (HE). HE följer ISO:s standard genom att lägga 10 000 år till den traditionella årtalsformen. Följande tidsaxel visar på frånvaron av år 0. Varje ruta är ett år, gränslinjen mellan rutorna är nyåret. Mellan ruta [1 f.Kr.] och [1 e.Kr.] finns alltså inget år. Frånvaron av år 0 innebär bland annat att man måste tänka sig för om man vill fira ett jubileum av en äldre historisk händelse. Den som exempelvis ville fira 2 500-årsjubileet av slaget vid Marathon, år 490 f.Kr. kunde då inte göra det år 2010, utan först år 2011. Detta framgår tydligt om man i stället daterar slaget enligt ISO-standarden; då inföll det nämligen år -0489. En förklaring till varför år noll inte funnits i traditionell årsräkning är att årtal från början är ordningstal: det första året efter Jesus födelse, det andra året ..., och så vidare. Man kan jämföra med hur den svenska kungalängden numreras, exempelvis Gustav den förste, Gustav den andre; så kommer man så småningom till Gustaf V och Gustaf VI. Man säger inte att Gustav Vasa var Gustav den nollte, eller att den trettioförsta december följs av den nollte januari. Även månader och dagar i datum är ordningstal, till skillnad från vanliga klockslag där i stället passerat antal enheter anges.

Mora

Mora är en tätort och centralort i Mora kommun, Dalarnas län. I Mora finns organisationen för Vasaloppet och är också dess målplats. Konstnären Anders Zorn föddes i Mora och hans bostad Zorngården är en stor turistattraktion, likaså Zornmuseet som ligger intill.