Övriga

FÄSTE ISO-PLUS LÄTTBETONG INK | Beijerbygg Byggmaterial

7150 kr 7040 kr-2%
Kontrollera pris

Läs mer och köp

Beställ FÄSTE ISO-PLUS LÄTTBETONG INK | Beijerbygg Byggmaterial på nätet redan idag. Här har vi samlat mer information om produkten FÄSTE ISO-PLUS LÄTTBETONG INK | Beijerbygg Byggmaterial inom kategorin Cementbaserade-skivor.

Kategori: Cementbaserade-skivor
Artikelnummer: 007159794
Visa fler

Från kunskapsbanken

Faste

En faste (plural: fastar), var ett vittne vid försäljning (även byte) eller donation av jord, vanligen på häradsting under medeltiden och senare. Fastar omnämns första gången i äldre västgötalagen där antalet bestäms till nio, av vilka en, kallad styrifæster eller forskilliamaþer, var ordförande. Fastarnas antal varierar i de olika landskapslagarna och i tidigmedeltida rättspraxis mellan sju och 24. När Magnus Erikssons landslag (MEL) trädde i kraft fastslogs de rikstäckande bestämmelser för laga jordafång som blev gällande i flera århundraden, fram till 1734 års lag. MEL:s jordabalk fastställde fastarnas antal till tolv. Dessa skulle vara inom häradet fast bosatta män (alltså vanligen bönder). De tolv fastarnas namn antecknades sist i fastebrevet, ett dokument som vanligen utfärdades av häradshövdingen och närmast motsvarar vår tids lagfartsbevis.

Brevinkast

Brevinkast är ett hål i en dörr där man kan stoppa in post, tidningar och direktreklam. Brevbäraren öppnar en lucka som täcker hålet, och stoppar in brev eller tidningar som då landar innanför dörren. Luckan på brevinkasten har ofta en liten fastmonterad skylt med namn på den eller de som bor i lägenheten, ibland med Aviso-bokstäver. Sverige är ett av de få länder i EU som har brevinkast som det vanligaste sättet att dela ut post i flerfamiljshus.Svensk standard SS-EN 13724 anger bland annat att minimimått för lucköppningen är 230 x 30 mm. Ett alternativ till brevinkast är fastighetsboxar. Dessa boxar placeras vid entrén där posten istället levereras. Boxarna kombineras ofta med tidningshållare utanför varje lägenhetsdörr, där dagstidningar levereras.